Evaluare. Andrew Pirie, director al Departamentului de evaluare de la Cushman&Wakefield Romania, considera ca piata romaneasca este una riscanta.
Cu un dinamism declansat abia prin anul 2000, mult mai tarziu decat in Occident, piata imobiliara romaneasca a cunoscut doar cativa ani de dezvoltare. Momentul declansarii crizei economice a reprezentat o frana care, momentan, a blocat atat zona tranzactionala, cat si cea investitionala. Despre situatia din prezent, precum si despre motivele care au condus la aceasta, am aflat mai multe de la Andrew Pirie, director al Departamentului de evaluare de la firma Cushman&Wakefield Romania, una dintre companiile lidere din domeniul serviciilor imobiliare la nivel mondial.
» Cum ati descrie situatia zonei imobiliare din Romania?
Piata imobiliara din Romania este mai putin matura decat cea din Vest, pentru ca ea a inceput sa se dezvolte abia din anii 2000, in timp ce Occidentul avea o traditie mai indelungata. Daca vorbim de prezent, pentru a putea face comparatie, in primul trimestru al anului 2009, piata romaneasca a inregistrat tranzactii in valoare de 12 milioane de euro, in timp ce pe piata din Marea Britanie tranzactiile au totalizat 3,8 miliarde de euro. Blocajul din piata romaneasca se poate observa si mai bine daca avem in vedere situatia din 2007, cand dinamismul era o caracteristica oglindita in cele 1,87 miliarde de euro, valoarea totala a tranzactiilor imobiliare in Romania la nivelul acelui an.
» Blocajul din piata este o caracteristica doar a spatiului romanesc?
Nu. si in Marea Britanie, spre exemplu, au fost afectate toate sectoarele din zona imobiliara: rezidential, logistic, sectorul chiriilor. Probabil cea mai lunga perioada de refacere va fi necesara pentru zona de retail. Insa, pe de alta parte, blocajul nu a fost unul aproape total, in timp ce, in Romania, astazi