Liberalii si-au dus la indeplinire obiectivul depunerii unei motiuni de cenzura. Vi se pare cam inutila acum ca premierul a anuntat ca Guvernul isi asuma raspunderea pe legea pensiilor, oferind astfel pe tava tocmai posiblitatea unei motiuni de cenzura? Ma indoiesc ca liberalii ar vrea sa atace frontal o lege care elimina demonizatii pensionari de lux.
Ce zice motiunea ne spune chiar Calin Popescu Tariceanu ca nu conteaza cu adevarat. Conteaza, potrivit fostului premier, ca Guvernul nu are sustinere si legitimitate asa ca trebuie sa se prezinte in Parlament. Corect. Dar in maximum 45 de zile oricum asta urma sa se intample, chiar fara motiunea liberalilor, iar Emil Boc anuntase deja ca va cere atunci votul de investitura pentru o noua formula guvernamentala cu acte in regula.
Sigur, liberalii pot zice ca incearca astfel sa grabeasca intrarea in legalitate. Populism sau naivitate? Indiferent daca Guvernul pica maine sau peste 45 de zile, pana la investirea altuia tot actualul cabinet va ramane la Palatul Victoria. Si sunt gata sa pun pariu ca, indiferent cand cade Guvernul, pana la alegeri vom avea doar negocieri si incercari care de care mai populiste.
Daca ne uitam totusi in textul motiunii vedem ca ea este indreptata mai mult impotriva lui Traian Basescu decat impotriva Guvernului, ceea ce este explicabil intr-o perioada preelectorala. Dar, pana la urma PNL si chiar UDMR fac un exercitiu de imagine firesc pentru doua partide de opozitie.
Prietenii incomode
Tocmai pentru ca este o perioada preelectorala, liberalii au insa o problema delicata: asocierea cu PSD, nu tocmai favorabila lui Crin Antonescu in ochii propriului electorat. De altfel, la anuntarea depunerii motiunii, Calin Popescu Tariceanu a evitat sa vorbeasca despre sprijinul PSD.
Fara acest sprijin, celor doi initatori declarati le lips