Mitingul care a blocat, astăzi, timp de câteva ore, centrul Capitalei a fost pe larg relatat în publicaţiile străine, ce au atras atenţia că ţara se adânceşte în criză, observând situaţia economică dificilă cu care se confruntă România.
"Aproximativ 15.000 de români, potrivit Jandarmeriei, 30.000 potrivit sindicatelor protestează în faţa Guvernului de la Bucureşti faţă de măsurile de austeritate adoptate în ţara puternic afectată de criză”, scrie AFP, etichetând manifestaţia drept cea mai amplă mişcare din Bucureşti din ultimul deceniu.
„Manifestanţii, reuniţi la apelul principalelor confederaţii sindicale, cer creşterea salariului minim şi măsuri mai eficiente de protecţie socială”, notează agenţia franceză.
Context politic încordat
AFP relatează că protestul survine într-un context politic încordat, care dublează scăderile economice din ultima vreme, subliniind că guvernul minoritar condus de Emil Boc este ameninţat cu o moţiune de cenzură la două luni înaintea alegerilor prezidenţiale.
"Mii de români veniţi din toată ţara protestează la Bucureşti faţă de salariile mici", relatează Associated Press, precizând că "România se confruntă cu o recesiune profundă şi este dependentă de un împrumut de 17,1 miliarde de dolari de la FMI pentru plata unor salarii din domeniul bugetar".
Despre manifestaţii scrie şi Sofia Echo şi Euronews. Reuters relatează că FMI a cerut României să adopte măsuri fiscale care să limiteze creşterile salariale în sectorul public. Scopul ar fi redirecţionarea fondurilor pentru modernizare şi atragerea investiţiilor străine.
România, adâncită în criză
Le Monde scria, ieri, că ruperea coaliţiei guvernamentale formată de PDL şi PSD a provocat agravarea crizei economice din România. Alegerile prezidenţiale, care vor avea loc pe 22 noiembrie, bulversea