„Fertilizarea in vitro şi inseminarea artificială se plătesc peste tot în lume !” spune profesorul universitar timişorean Ioan Muntean, medicul care a realizat primele fertilizări in vitro din România.
Profesorul Munteanu le explică mai marilor de la minister că sunt state în lume care le subvenţionează tinerilor până la trei încercări de a naştere unei vieţi. „Ministrul nu le poate spune oamenilor ce să facă cu banii! Oamenii fac ce vor, este alegerea lor”. Doctorul Munteanu, care este autorul mai multor tratate de specialitate, spune că nici preţurile nu sunt mari. O fertilizare in vitro este cuprinsă între 1500 şi 2000 de euro, iar inseminarea artificială ajunge până la 1000 de euro, cel mult.
Părintele fertilizării in vitro avertizează că potrivit studiilor de specialitate, până în 2050 populaţia României ajunge la 15 milioane de locuitori, ceea ce este dramatic. „Dacă în loc să interzică, statul s-ar gândi cum să îi stimuleze pe oameni, lucrurile nu ar mai mere aşa de rău în ţara asta !”
Centrele de fertilizare in vitro, falimentate
Aparatura în valoare de 200 de mii de euro stă depozitată într-o încăpere a spitalului, iar medicii îşi amintesc cu tristeţe de performanţele pe care Clinica Bega le-a înregistrat. „Am realizat mii de fertilizări in vitro şi toate au fost reuşite”, spune doctorul Marius Craina, directorul medical al Clinicii Bega. „Comisia de Transplant a decis prea brusc să pună lacătul pe uşa centrului”, este de părere directorul medical. „Teoretic, ar fi trebuit să ne impună să respectăm normele europene, iar abia apoi să ne închidă centrul.”
Aceeaşi soartă a avut-o şi singura clinică privată din Timişoara, cea a profesorului universitar doctor, Ioan Munteanu. Motivul a fost similar: nerespectarea normelor Uniunii Europene. Printre neregulile constatate de Comisia pentru Transplant se regă