Dacă anul viitor nu vor fi bani pentru salarii şi pensii, una din cele două taxe ar putea fi majorată. Finanţele ar vrea să sacrifice TVA, oamenii de afaceri spun că mai bine cota. Sursa: Octavian Cocoloş
Autorităţile ar putea face o nouă surpriză neplăcută românilor. Dacă, anul viitor, Finanţele nu vor putea ţine în frâu deficitul bugetar - negociat la 5,6% din PIB -, atunci una din taxele importante ar putea fi majorată. Cea mai atrăgătoare pentru oficialii de la Finanţe este Taxa pe Valoare Adăugată (TVA), în prezent de 19%, întrucât sunt venituri sigure.
Pentru populaţie, va fi însă o grea lovitură, întrucât aproape orice produs cumpărat va fi mai scump. Totodată, majorarea TVA ar putea avea efect invers şi pentru mai marii de la Finanţe, adică evaziunea fiscală o să crească proporţional.
Creşte evaziunea fiscală
„O astfel de decizie de majorare a TVA cu două sau trei puncte procentuale este bună pentru stat că se colectează mai mulţi bani la buget, însă, odată ce e luată creşte, tentaţia de a se face evaziune fiscală”, ne-a declarat Romeo Cosma, managing partner al casei de avocatură Cosma şi Asociaţii. El spune că în prezent avem sectoare unde evaziunea fiscală înfloreşte şi depăşeşte chiar şi 50%, unul din exemple fiind pâinea.
Nici oamenii de afaceri nu agreează ideea guvernanţilor. Aceştia consideră că mai bine pentru economie şi cu un impact mai scăzut asupra populaţiei ar fi modificarea cotei unice. Însă preşedintele Traian Băsescu, a declarat, luni, în cadrul unei întâlniri cu investitorii, care s-a desfăşurat cu uşile închise, că preferă o majorare de TVA, iar cota unică să rămână neatinsă. „Indiferent de presiunile Fondului Monetar Internaţional, cota unică rămâne de neatins”, a afirmat preşedintele, potrivit unui participant la discuţii, se arată în ediţia de ieri a „Ziarului Financiar”.