Peste 800 de soldaţi americani ucişi în opt ani de conflict, iar liderul de la Casa Albă caută şi acum o strategie câştigătoare în Afganistan. Aşa arată în linii mari conflictul care a început pe 7 octombrie 2001, la aproape o lună după atentatele sângeroase de la 11 septembrie. Dacă atunci 9 din 10 americani erau de acord cu războiul, astăzi doar 40 la sută dintre ei mai sunt de aceeaşi părere. Atunci cei mai mulţi vroiau răzbunare, acum retragerea trupelor.
Un război fără sfârşit
În prima conferinţă de presă după declanşarea războiului, preşedinte american de atunci George W. Bush spunea că nu ştie când o să se încheie conflictul: "Oamenii mă întreabă adesea cât va dura războiul? Se poate încheia mâine sau peste o lună, un an sau doi, dar vom învinge", potrivit The Time. De atunci au trecut opt ani, iar perspectiva victoriei americane în Afganistan e aproape nulă.
2009 a fost cel mai sângeros an pentru soldaţii străini desfăşuraţi în Afganistan cu 400 de victime. 1.445 de militari au fost ucişi de la începutul conflictului, dintre care 869 sunt americani, potrivit AFP.
Războiul din Afganistan este acum războiul lui Obama. Preşedintele american a aprobat deja suplimentarea trupelor cu 21.000 de militari. Liderul de la Casa Albă se întâlneşte cu membrii Congresului ca să stabilească strategia viitoare din Afganistan. O decizie grea, dacă ne gândim că violenţele insurgenţilor au ajuns la cel mai mare nivel din 2001, după înlăturarea regimului taliban.
Până la sfârşitul lui 2009 vor fi 68.000 de soldaţi americani desfăşuraţi în Afganistan. Prea puţini însă. Ca să facă valului de violenţă trupele americane şi NATO desfăşurate în teatrul de război ar avea nevoie încă 40.000 de militari.
@N