Ziua Europeană a Turismului, sărbătorită anual la data de 7 octombrie, este prilej de dezbateri în cadrul Comisiei Europene. Anul acesta, accentul cade pe necesitatea dezvoltării de reţele de turism, pentru ca destinaţiile din linia a doua să nu fie afectate de efectele crizei economice. Una dintre ele este localitatea vâlceană Horezu, numită destinaţie europeană de excelenţă anul trecut.
Suntem în săptămâna europeană a Regiunilor şi Oraşelor, iar data de astăzi este rezervată turismului. Dezbaterea se va concentra pe studierea unor programe ce îşi propun să relanseze turismul la nivel european şi să îl impună ca ramură economică importantă (generatoare de venituri şi locuri de muncă) şi ecologică.
Primul proiect dezbătut va viza reţeaua NATURA 2000. Aceasta este o reţea europeană de zone protejate, care urmăreşte conservarea pe termen lung a speciilor sălbatice şi a habitatelor naturale de interes comunitar.
VEZI ŞI:
SITE-UL NATURA 2000 ROMÂNIA
Al doilea pe ordinea de zi este un proiect care urmăreşte o mai bună valorificare a potenţialului cultural al unui oraş sau regiuni şi atragerea de vizitatori în muzee. Programul a fost aplicat cu succes în unităţi culturale din Austria.
"Muzeele nu trebuie să fie despre ceva, ci pentru cineva". Deşi afirmaţia îi aparţine unui american (stephen Weil, de la Centrul pentru Studiul Muzeelor, Institutul Smithsonian), aceasta este şi intenţia programului european.
VEZI ŞI:
Planul american pentru optimizarea activităţii în muzee
Ultima parte a discuţiilor de astăzi ale Comisiei vizează reţelele de turism. Mai întâi, vor fi prezentate modalităţile de finanţare din fonduri UE a acestor reţele.
După lămurirea acestor aspecte, vor fi prezentate reţelele deja existente, începând cu ERA-NET şi terminând cu cea ma