Unul din cinci pensionari din România are certificat de invaliditate. Numărul persoanelor care au ieşit la pensie pe caz de boală a crescut exponenţial în ultimii ani. Autorităţile admit că pensionările frauduloase sunt multe. O doctoriţă din Cluj-Napoca, Floarea Mariana Ianson, 52 de ani, şefa Serviciului de Expertiză Medicală şi Recuperare a Capacităţii de Muncă din cadrul Casei Judeţene de Pensii (CJP) Cluj, este cercetată penal pentru că ar fi cerut 500 de lei pentru a semna un dosar de pensionare. Ea a fost prinsă în flagrant la 6 octombrie.
Citiţi şi:
Cluj: Doctoriţa care a luat şpagă a refuzat să elibereze documentaţii pe gratis (FOTO VIDEO)Şpagă la pensionarea pe caz de boalăCraiova: Pensionări de boală pe bandă rulantă în judeţO mie de „pensionari de boală“ au dat mităCraiova: Şefa comisiei de pensionări pe caz de boală a fost reţinută pentru mită
Magistraţii au decis că medicul poate fi cercetat în libertate, astfel că dr. Ianson vine în continuare la serviciu. Gabriel Oniga, directorul CJP Cluj, a declarat că asupra lui Ianson nu poate fi luată nicio măsură din partea conducerii întrucât prezumţia de nevinovăţie se menţine până la decizia definitivă a instanţei.
Directorul CJP Cluj recunoaşte că numărul cazurilor de pensionaţi pe caz de boală este în creştere. „Putem spune că aproximativ 5% din numărul total de pensionari reprezintă cazuri în care s-a dat şpagă”, a conchis directorul.
O altă doctoriţă din Craiova, Valentina Goga, a fost reţinută săptămâna trecută de poliţişti în timp ce lua tot 500 de lei pentru o decizie de invaliditate.
500 de euro pentru un dosar de pensionar
Virgil M., un ieşean în vârstă de 54 de ani, cunoaşte îndeaproape drumul de la statutul de angajat la cel de pensionar pe caz de boală. Fost strungar la o fabrică din Iaşi, unde