Centrul de greutate al economiei mondiale se va muta în Asia, iar Londra va pierde o parte din cota de piaţă ca centru financiar, prezice bancherul
Industria bancară în ansamblul său datorează lumii reale scuze (n.r. pentru declanşarea crizei financiare). De asemenea, datorează lumii un angajament că şi-a învăţat lecţiile. Unele dintre ele se referă la management, altele la etică şi tradiţii în cadrul acestei industrii. Nu poţi face asta doar prin legi şi regulamente", a declarat la BBC World Business Report Stephen Green, preşedintele HSBC (cel mai mare grup bancar din Europa).
"Cred ca schimbarea în percepţia pe care o are publicul despre bănci este în totalitate de înţeles. Nu se poate spune că industria bancară s-a acoperit de glorie, după ce s-a întâmplat recent", a declarat Green pentru BBC. Prin urmare, este nevoie de o schimbare în etica bancherilor pentru a îmbunătăţi percepţia pe care o are publicul despre bancheri, consideră preşedintele HSBC.
Din perspectiva lui Stephen Green, directorii de bănci ar trebui în primul rând să dea un exemplu de etică şi integritate. "Este probabil prioritatea zero pentru conducerile băncilor, cel puţin în opinia mea", spune Green. Din păcate însă, a adăugat el, doar o parte din bancheri vor să îşi facă treaba cu profesionalism.
Stephen Green în sine nu poate fi tratat drept lup moralist: între 2001 şi 2002, cât a fost şef al diviziei de investiţii şi marketing, Green a decis să anuleze acordarea de bonusuri în timpul căderii burselor. O afacere care nu este profitabilă pentru acţionari nu poate justifica acordarea de bonusuri, a explicat el la acea vreme. Mulţi bancheri şi analişti au părăsit atunci HSBC, în schimb, în 2003, Green a fost avansat la rangul de director executiv. Green a adăugat că industria bancară trebuie să acorde o atenţie mai mare lichidităţilor.
Declaraţiile au fost făcute în