Ma vad nevoit sa aman, pentru miercurea viitoare, episodul ce ar fi urmat sa apara astazi in cadrul serialului privind cauzele si efectele crizei economice actuale. Pentru a ma apleca asupra unei alte teme, de stringenta actualitate.
Am in vedere comunicatul transmis luni, 5 octombrie, de agentia Standard & Poor's Ratings Services, ce a acordat Romaniei ratingul de recuperare "3", pentru datoriile in valuta. Acest indicator constituie o noutate. Ultimele note primite de Romania, de la Standard & Poor's, au fost ratingul pentru imprumuturile in moneda straina ("BBplus/B") si cel pentru credite in lei ("BBB minus/A-3"). Ambele cu perspectiva negativa.
Actualul rating este intitulat "de recuperare". Iar nota data - 3, pe o scala de la 1 la 6 - indica asteptarile Standard & Poor's in legatura cu o recuperare medie de 50-70 la suta in eventualitatea intrarii in incapacitate de plata. Este ceva de felul: daca, in Romania, in 2010, vara ar dura numai o luna, in iunie, iar in iulie ar veni pe neasteptate iarna, cum ar putea fi suportat un astfel de soc? Comparatia nu e deloc exagerata. Fiindca, asa cum iarna in Romania nu vine in iulie, nici incetarea platilor statului in valuta nu e posibila. Niciodata, in nicio imprejurare, Romania nu a incetat platile.
De altfel, agentia merge din presupunere in presupunere. Agentia noteaza: "ratingul de recuperare este bazat pe un scenariu care presupune o ajustare dezordonata a cursului de schimb, rezultand din contractia economica prelungita si cresterea incertitudinilor politice". Asadar, agentia isi imagineaza: un eventual esec al Romaniei de a indeplini conditiile acordului cu FMI si UE, in contextul unor eventuale dificultati de finantare din plan extern, ar duce la deprecierea continua a monedei nationale. Mai departe, o astfel de eventualitate ar reduce rezervele valutare ale bancii centrale si ar determina re