O femeie educată influenţează în mod pozitiv atât speranţa ei de viaţă, cât şi pe cea a familiei, spun cercetătorii suedezi, care au demonstrat, în cadrul unui studiu efectuat pe un eşantion de 1,5 milioane de persoane cu vârste cuprinse între 30 şi 59 de ani, că bărbaţii ai căror partenere au urmat numai cursuri gimnaziale sau liceale trăiesc în medie cu 25% mai puţin decât cei ai căror soţii au pregătire universitară sau postuniversitară. Sursa: NorthFoto
Specialiştii justifică prin aceea că femeile educate au o mai mare capacitate de a înţelege toate semnalele cu privire la starea de sănătate a membrilor familiilor lor.
Din punct de vedere al bărbaţilor, venitul lunar şi statutul social sunt factorii care influenţează durata de viaţă a partenerelor.
Cercetătorii au analizat datele culese în 1990 în timpul unui recensământ suedez şi i-au monitorizat, până în 2003, pe participanţii la studiu, colectând informaţii cu privire la cauzele deceselor unora dintre subiecţi - cancer, maladii cardiovasculare şi atacuri cerebrale.
Una dintre concluzii a fost aceea că educaţia unei femei şi statutul social al acesteia sunt mult mai importante pentru un bărbat decât propria educaţie. De asemenea, aceleaşi date indică faptul că nivelul de şcolarizare al femeilor influenţează gradul de mortalitate în rândul acestora, astfel că, potrivit studiului, 53% dintre femeile cu studii gimnaziale sunt în pericol de a muri mai devreme decât cele cu studii universitare.
Educaţie pentru viaţă lungă şi sănătoasă
"Educaţia are o importanţă majoră, deoarece influenţează în mod direct speranţa de viaţă prin ocupaţie şi nivelul veniturilor. De ademenea, educaţia îşi spune cuvântul şi în alegerea partenerului de viaţă", se precizează în studiu.
În mod tradiţional, femeile au mai multe responsabilităţi casnice d