Vânzarea de carte şcolară a scăzut, în 2009, cu 30% faţă de anul trecut, iar editurile au înregistrat pierderi de milioane de euro din cauza preţului mic oferit de Ministerul Educaţiei şi a tirajelor reduse. În acest context, editurile spun că, după 15 ani pe această piaţă, vor renunţa să mai tipărească manuale. Editura Corint a tipărit anul acesta de trei ori mai puţine exemplare decât anul trecut, pe care le-a vândut ministerului la acelaşi preţ pe manual ca �
Vânzarea de carte şcolară a scăzut, în 2009, cu 30% faţă de anul trecut, iar editurile au înregistrat pierderi de milioane de euro din cauza preţului mic oferit de Ministerul Educaţiei şi a tirajelor reduse. În acest context, editurile spun că, după 15 ani pe această piaţă, vor renunţa să mai tipărească manuale.
Editura Corint a tipărit anul acesta de trei ori mai puţine exemplare decât anul trecut, pe care le-a vândut ministerului la acelaşi preţ pe manual ca şi în 2008. Pentru că volumul de muncă s-a redus considerabil, editorii s-au văzut nevoiţi să disponibilizeze până la 30% din personal.
Editurile renunţă la cartea şcolară
Fondurile alocate de minister pentru achiziţia manualelor au scăzut la 2,5 milioane de euro de la şapte milioane, cât era bugetul anul trecut, iar editorii spun că nu mai pot acoperi din propriul buzunar producţia. De exemplu, bugetul alocat de Corint editării de cărţi şcolare s-a înjumătăţit, ajungând la aproximativ 300.000 de euro.
„E foarte greu să intri pe această piaţă şi foarte uşor să o părăseşti. Suntem angrenaţi de 15 ani în procesul acesta şi am investit resurse umane şi financiare. Am câştigat o cotă de piaţă şi am sperat că lucrurile vor evolua în bine. Dar situaţia s-a înrăutaţit cu fiecare an”, a declarat pentru Capital.ro Cristian Greşanu, director carte şcolară la editura Corint.
Dacă în 20