A promovat costumul popular românesc în Europa, America şi Australia. Ţine foarte mult la tradiţia populară şi nu vrea ca ea să fie lăsată să moară.
Maria Robescu coase costume populare, în miniatură, din toate zonele ţării. Cu ele îmbracă păuşile, pe care le comercializează apoi la târgurile populare din ţară şi străinătate. Toate costumele le face manual din pânză, aţă şi dantelă. „Cos foarte mult şi pun pasiune la fiecare model în parte. Lucrez căluşari, oltence cu paporniţă şi ţărăncuţe din zona Sibiului, Făgăraşului şi Baia Mare”, povesteşte Maria Robescu. Creatoarea populară a realizat prima păpuşă când avea 12 ani. „Era o expoziţie şcolară şi fiecare trebuia să realizeze ceva. Atunci am cusut pentru prima dată o cămaşă şi zăvelci pentru o păpuşă. A fost primul costum popular cusut de mine, era din zona Olteniei”, spune Mihaela Robescu. Creatoarea populară ţine foarte mult la costumul popular. Ea poartă cu mândrie hainele populare de la mama ei. „Zăvelcile astea de pe mine sunt din anul 1930. Fusta e chiar mai veche. Mărgelele cusute pe ea sunt din Elveţia şi Cehia, iar marama e din borangic şi are peste 80 de ani. În acest costum s-a căsătorit mama”, ne vorbeşte cu mândrie Maria Robescu de costumul pe care îl poartă.
„Noi încercăm să nu lăsăm tradiţia să moară”
Maria Robescu coase costume cu zăvelci roşii din zona Olteniei. „Acestea sunt cele mai reprezentative pentru această regiune. În Vâlcea, femeile purtau şi costum cu tulpan, maramă neagră, ori cârpă neagră, cele care erau din zona de munte. Acest port e de fapt în toate zonele în care sunt ciobani. La noi s-a purtat în Voineasa şi Băbeni. Realizez acelaşi costum şi cu pălărie”, ne dezvăluie creatoarea. La un costum lucrează cam trei zile, iar o păpuşă costă 35 de lei. „Noi încercăm să nu lăsăm tradiţia să moară. Din păcate sunt zone în ţară unde ni se cer foarte mulţi ban