Farmaciile se vor confrunta in ultimele trei luni ale anului cu o lipsa de stocuri pentru medicamentele avansate tehnologic (originale), mai ales cele care sunt incluse in programele nationale de sanatate, pe fondul comertului paralel, sustine Anca Vlad, proprietara distribuitorului farma Fildas si a farmaciilor Catena.
"Nu s-a facut atata productie de medicamente pentru ca Romania sa sustina intreaga Europa", a declarat Anca Vlad (foto), adaugand ca distribuitorii intampina din ce in ce mai mari probleme in a se aproviziona in conditiile intensificarii comertului paralel cu medicamente.
In prezent, pretul unui medicamente cu prescriptie din Romania este cel mult egal cu pretul cel mai mic dintr-un numar de 12 tari membre ale Uniunii Europene. Pe scurt, medicamentele de import sunt daca nu cele mai ieftine din Romania, printre cele mai ieftine din spatiul comunitar, devenind astfel tinta distribuitorilor care vor fi tentati sa le reexporte catre state unde acelasi produs este mai scump.
Comertul paralel este o activitate legata si are un efect pozitiv asupra intensificarii competitiei din piata farma, insa exista si un revers al medaliei: la un moment dat, piata interna poate fi "golita" de unele produse atractive pentru comertul paralel. In medie, dureaza intre sase si 18 luni pentru ca un producator sa poata livra o comanda suplimentara de volum; ca urmare, unele produse foarte solicitate prin comertul paralel vor fi mai greu de gasit pe piata sursa.
"Este o activitate absolut legala cata vreme facem parte din Uniunea Europeana, dar la un moment dat apare o problema: producatorii nu vor mai avea suficienta marfa pentru Romania, pentru ca productia este planificata pentru fiecare tara luand in considerare consumul din acea tara si un anumit ritm de creste ori datele statistice cu privire la consum sunt distorsionate de acest comert parale