Indiferent unde ajungi în capitala Germaniei, îţi vine să stai ceasuri bune ca să-i respiri istoria. O istorie asumată, cu bune şi cu rele, şi arătată tuturor celor care vor s-o cunoască. Cu harta în mână descoperi cele mai căutate locuri ale metropolei. Ajutat fiind, bineînţeles, de punctualitatea cu care sistemul public de transport îşi întâmpină turiştii, dar şi locuitorii. Aventura a început la doi paşi de Kurfürstendamm, Champs-Elysées-ul Berlinului. Ku’damm, cum îi spun localnicii, este paradisul magazinelor de lux. Aşa m-am trezit vecin cu Louis Vuitton, Hermés, Rolex, Jil Sander, Prada. Spaţios şi înverzit, bulevardul este un loc ideal de promenadă, mai ales seara.
Câteva mândrii germane
Prima oprire pe care ţi-o recomandă localnicii este Poarta Brandenburg, una dintre vechile intrări în oraş, comandată de Frederick William al II-lea al Prusiei şi realizată între 1788 şi 1791. După ce ai urcat în Columna Victoriei (Siegessäule), pe care stă triumfătoare ca întotdeauna zeiţa Victoria, o iei pe bulevardul 17 Iunie, la capătul căruia se ridică Poarta, dincolo de Tiergarten, o fostă pădure devenită parc.
Am descoperit într-o intersecţie câteva felinare primitive, a căror lumină pâlpâia timid. Unele erau pe gaz, altele aveau bec, iar cele mai interesante ardeau cu fitil.Trecând pe sub Poarta Brandenburg, te simţi ca un rege, când păşeşti triumfal pe artera Unter den Linden, mărginită bineînţeles, de tei. Aceasta este coloana vertebrală a centrului istoric şi găzduieşte mai multe clădiri celebre, printre care Hotel Adlon, Opera de Stat, Ambasada Rusiei, Universitatea Humboldt şi Domul berlinez. Fă-ţi timp pentru o cafea în culori la Einstein Cafe şi pentru o gogoaşă cu lămâie.
La Check Point Charlie, cel mai cunoscut punct de trecere dintre Germania de Vest şi cea de Est în anii Războiului Rece, cabina de c