Banca centrala a Ungariei (NBH) are in plan limitarea creditarii in valuta, in incercarea de a tempera presiunile financiare ce au declansat puternice socuri economice si au aruncat tara in cea mai grava recesiune din ultimele doua decenii.
Seful bancii centrale a Ungariei Andras Simor a cerut guvernului de la Budapesta sa-i confere puteri sporite, prin intermediul carora sa poata descuraja creditarea in valuta, scrie agentia de presa Thomson Reuters. Masura ar putea modera impactul economic al unei posibile rabufniri a crizei financiare.
Printre propunerile inaintate guvernului se numara si limitarea raportului loan-to-value (valoarea creditului raportata la valoarea bunului cu care se garanteaza) la 70% in cazul imprumuturilor ipotecare in forinti, 54% la cele in euro si 35% pentru creditele in alte valute, a declarat un ofiter de presa al NBH.
Totodata, ratele lunare vor fi limitate la maximum 23% din veniturile unei gospodarii cu castiguri medii pentru toate imprumuturile in euro si la 15% pentru creditele denominate in alte valute.
In prezent, bancile din Ungaria isi stabilesc individual aceste limite.
"Sunt de parere ca expunerea fata de datoriile in valuta se manifesta precum un bubble, precum o amenintare la adresa stabilitatii financiare, precum un risc sistemic", a explicat Simor.
"Este foarte important sa punem la punct o serie de reglementari care sa impiedice pe viitor acumularea masiva a unei datorii in valuta; ne propunem o serie de modificari legislative majore", a mai spus guvernatorul bancii centrale ungare.
Aderarea la UE a declansat frenezia creditelor in valuta
Odata cu aderarea Ungariei la Uniunea Europeana in 2004, accesul la creditele in euro a explodat. Pe fondul indatorarii masive, tara a primit o puternica lovitura sub centura odata cu izbucnirea crizei financiare, fiind nevoita sa a