Romania s-a cufundat in criza. La data de 1 octombrie, Coalitia guvernamentala dintre partidul de centru dreapta a presedintelui Traian Basescu (PD-L) si Partidul social Democrat (PSD) s-a destramat, provocand o agravare a crizei economice.
Alegerile prezidentiale care vor avea loc in 22 noiembrie bulverseaza clasa politica. Mircea Geoana, liderul socialistilor, candideaza la presedintie impotriva seful actual al statului, care viseaza la al doilea mandat, scrie Le Monde.
Guvernul minoritar, format exclusiv din ministri din partidul prezidential, va trebui sa asigure stabilitatea din Romania intr-un moment in care criza economica a lovit cu toata forta. Dupa mai multi ani de crestere economica, tara se confrunta cu o recesiune severa, estimata la 8,5% din PIB.
Instabilitatea politica risca sa repuna in discutie acordul semnat in martie pentru imprumutul de 20 de miliarde de euro de la Fondul Monetar International (FMI), Uniunea Europeana si Banca Mondiala.
"Romania va respecta toate obligatiile sale financiare fata de institutiile internationale", a declarat prim-ministrul Emil Boc.
Bucurestiul a primit deja doua rate ale acestui imprumut si a obtinut aprobarea de la FMI pentru a aloca o parte din acesta pentru salarii si pensii. Criza politica ar putea insa periclita deciziile autoritatilor in cauza si ingrijoreaza FMI, care ar trebui sa ofere a treia transa a banilor in decembrie.
"Ne asteptam ca autoritatile romane sa isi continue eforturile de a atinge obiectivele stabilite", a spus Tony Lybek, reprezentantul FMI, in Romania.
Aceasta provocare este departe de a fi castigata, comenteaza insa jurnalistii Le Monde. Tensiunile politice si constrangerile bugetare impuse de guvern au infuriat sindicatele, astfel ca circa 800 000 de profesori, medici si functionarii publici au intrat lun