Sucevenii care aduc marfă din Republica Moldova şi o vând în Piaţa Mică au clienţi doar în ziua de salariu.
Lumea îi numeşte impropriu „ruşi“ deoarece au tarabe în piaţă la care vând marfă ieftină, adusă de peste Prut. Comercianţii înghesuie pe o tarabă câte puţin din fiecare gen de marfă. „Asta nu mai este o afacere. Se numeşte supravieţuire“, a declarat suceveanca Maria Buhac. Aceasta este cunoscută de locuitorii din zona Pieţei Mici deoarece vinde aici de 13 ani. A lucrat la fabricarea mobilierului timp de 27 de ani şi, după ce a fost disponibilizată a ales să facă comerţ pentru a-şi întreţine familia.
Supravieţuitorii din spatele tarabelor
Femeia spune că lasă mereu la preţ pentru că are suflet mare. „Mulţi râd de mine când le spun că eu câştig o mie de lei vechi la un pachet de biscuiţi. Când văd că cineva se târguieşte, îmi calc pe inimă şi mai las din preţ. Nu-mi permit să pierd niciun client, dacă omul are intenţia să cumpere“, a mai spus vânzătoarea. Maria Buhac nu este singura care îşi asigură traiul zilnic vânzând marfă adusă din Republica Moldova. Daniel Andronache face zilnic naveta de la Dumbrăveni, de cinci ani încoace. Nu are niciun plan pentru eventualitatea falimentului. Ştie doar că nu se poate lupta cu supermarketurile.
„Merge foarte slab. Clienţii caută oferte şi, dacă intră în supermarket, chiar şi de curiozitate, tot cumpără ceva“, a spus cu amărăciune în glas Andronache. Vânzările „ruşilor“ au scăzut cu aproape jumătate faţă de perioada de dinainte de deschiderea marilor centre comerciale din Suceava. Vânzătorii mizează pe faptul că produsele lor sunt foarte bune şi că cei care le încearcă vor reveni să cumpere şi altădată. „Aducem marfă de la ruşi, dar şi ei iau din Germania, Ungaria, Bulgaria, aşa că produsele sunt foarte bune calitativ şi mai ieftine faţă de ceea ce se găseşte în magazinele noastre“,