Felul în care ADN-ul se transformă în structuri vii a fost descoperit şi explicat de câştigătorii premiului Nobel pentru chimie din 2009. Doi americani şi un israelian au aflat cum arată ribozomii şi cum funcţionează ei la nivel atomic. Această descoperire are aplicaţii în tratarea bolilor infecţioase. Venkatraman Ramakrishnan este liderul echipei de cercetători a laboratorului de Biologie Moleculară din Cambridge, Thomas A. Steitz este profesor de biofizică molecular�
Felul în care ADN-ul se transformă în structuri vii a fost descoperit şi explicat de câştigătorii premiului Nobel pentru chimie din 2009. Doi americani şi un israelian au aflat cum arată ribozomii şi cum funcţionează ei la nivel atomic. Această descoperire are aplicaţii în tratarea bolilor infecţioase.
Venkatraman Ramakrishnan este liderul echipei de cercetători a laboratorului de Biologie Moleculară din Cambridge, Thomas A. Steitz este profesor de biofizică moleculară şi biochimie la universitatea Yale, Connecticut şi Ada E. Yonath, profesor la Institutul Ştiinţific Weizmann din Israel . Ei vor împărţi premiul de 1,4 milioane de dolari acordat de Fundaţia Nobel in acest an.
Laureaţii au descoperit structura şi funţiile ribozomilor, producătorii proteinelor care controlează chimia tuturor organismelor vii, şi au creat un model tridimensional care arată felul în care aceştia interacţionează cu diferite antibiotice. Ribozomii au o importanţă extrem de mare pentru viaţă, rolul lor fiind de a transforma informaţiile conţinute de ADN în structuri vii.
Biologie fundamentală
“Înţelegerea felului în care funcţionează ribozomii este importantă pentru înţelegerea vieţii. Aceste modele sunt acum folosite de oamenii de ştiinţă pentru crearea unor noi antibiotice, contribuind astfel la promovarea vieţii şi reducerea suferinţei umane”, au spus reprezentanţii comitetului Nobel la confe