Oamenii de ştiinţă de la NASA au descoperit că planeta Saturn mai are un inel atât de mare încât ar fi nevoie de un milion de planete precum a noatră pentru a-l umple, anunţă CNN. Inelul este alcătuit din particule de praf şi gheaţă aflate la o mare distanţă una de cealaltă, cee ce a făcut ca, până în prezent, să rămână ascuns privirii astronomilor. Cum planeta Saturn nu primeşte prea multă lumină de la Soare, inelul nu are ce să reflecte şi să devină astfel vizibil observatoarelor de pe Terra. Pentru a obţine diametrul inelului, ar fi nevoie să aliniem 300 de planete de dimensiunea planetei în jurul căreia orbitează.
Phoebe, una dintre lunile lui Saturn orbitează în cadrul inelului. În momentul coliziunii satelitului cu asteroizi, se eliberează în spaţiu praf planetar. Oamenii de ştiinţă că astfel s-ar putea explica existenţa acestui inel gigant, care ar putea face lumină asupra ciudatului satelit al planetei Saturn, Iapetus.
Astronomul Giovanni Cassini care l-a descoperit pe Iapetus în 1671 a dedus că satelitul are o faţă luminoasă şi una întunecată, fiind la o scară mai mare un fel de simbol yin-yang. Cercetătorii nu au reuşit până în prezent să ofere o explicaţie satisfăcătoare acestui fenomen.
Potrivit cercetătorilor, inelul gigant orbitează în direcţie opusă faţă de Iapetus, astfel că "particulele de praf se lipesc de satelit precum muştele pe parbriz", anunţă CNN.