Cartiere întregi considerate specifice pentru istoria oraşului sunt distruse zi de zi, cu girul autorităţilor. În pofida ultimei ordonanţe care modifică unele prevederi ale Legii 350/ 2008, intrate în vigoare de la 1 octombrie, speranţele bucureştenilor de a vedea respectată identiatea oraşului sunt firave. Ultima şedinţă „furtunoasă“ a Consiliului Primăriei oraşului Bucureşti pentru aprobarea unui mare număr de PUZ-uri (Planuri Urbanistice Zonale), dintre care mai mult de jumătate erau ilegale, pare să fi fost de bun augur. Noile reglementări prevăd interdicţia de a da derogări mai mari de 20% de la densitatea construirii, şi obligativitatea de consulta vecinii cu privire la caracteristicile noii construcţii. E drept, normele de aplicare a ordonanţei n-au apărut încă, deşi au trecut trei luni de la emiterea acesteia.
Bazar cu mansardă
În acest timp, aprobări ilegale au permis demolarea sau desfigurarea unor clădiri aflate în zone protejate. Cazul cel mai flagrant de desfigurare este clădirea din strada Bărăţiei nr.33. Vechiul Bazar Nirescher, construit în secolul al XIX-lea, clădire monument istoric, va fi surmontat de un etaj la stradă şi de alte cinci în spatele lui. Rezultatul va fi asemănător imobilului vecin, dotat şi el cu construcţii adiacente în plan secund, care falsifică aspectul acestui nucleu din vechiul Bucureşti pe care îl constituie zona Bărăţiei.
Greşeli discutabile
Mai flagrantă încă este situaţia, cunoscută deja, a casei din strada Aviator Sănătescu nr.37, aflată în plin proces de demolare. 18 familii de pe strada respectivă au cerut Primăriei sectorului I anularea aprobării de demolare, fără nici un succes, până foarte de curând. Imobilul era trecut pe Planul Urbanistic Zonal ca nedemolabil, prin Hotărârea Consiliului General al Municipiului Bucureşti nr. 34/2009. O „greşeală“ a circulaţi