Cei care îşi achiziţionează un telefon mobil pe care vor, ulterior, să îl folosească şi în altă reţea trebuie să plătească până la 50 de euro la Vodafone, iar la Orange chiar şi 100 de euro. La Cosmote, în schimb, telefoanele nu sunt codate. De la 1 septembrie, operatorii de telefonie mobilă de pe piaţa locală deblochează, la cererea utilizatorilor, telefoanele codate în reţelele proprii, conform unui cod de conduită semnat de Autoritatea Naţională pentru Admini
Cei care îşi achiziţionează un telefon mobil pe care vor, ulterior, să îl folosească şi în altă reţea trebuie să plătească până la 50 de euro la Vodafone, iar la Orange chiar şi 100 de euro. La Cosmote, în schimb, telefoanele nu sunt codate.
De la 1 septembrie, operatorii de telefonie mobilă de pe piaţa locală deblochează, la cererea utilizatorilor, telefoanele codate în reţelele proprii, conform unui cod de conduită semnat de Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii şi Asociaţia Operatorilor Mobili din România.
Conform acestui cod, fiecare operator este liber să stabilească ce tarife doreşte pentru deblocarea telefoanelor mobile. Iată ce tarife practică principalii operatori de pe piaţa locală.
Telefoane necodate la Cosmote
Conform oficialiilor operatorului Cosmote, „Cosmote România şi partenerii săi comerciali – Germanos, Internity şi dealerii noştri independenţi, comercializează telefoanele mobile din oferta Cosmote necodate, atât în cazul celor cumpărate împreună cu un abonament sau în cadrul unei promoţii, cât şi în cazul celor vândute la liber”. Grecii au avut această politică comercială încă de la intrarea pe piaţă, ca parte a angajamentului de a face telefonia mobilă accesibilă tuturor.
Maximum 50 de euro la Vodafone
La Vodafone, terminalele codate în reţeaua proprie se deblochează cu mult anterior elaborării şi adoptării codulu