Potrivit unui studiu al Regatta, un indicator al declinului piaţei imobiliare este faptul că gradul de ocupare pentru clădirile de birouri a început să crească. De la un nivel zero la finele anului trecut, în primul semestru al lui 2009, ajungând la valori cuprinse între 10 şi 12% la începutul semestrului 2 al acestui an. Rata de neocupare va continua să crească şi în a doua parte a lui 2009, pe măsură ce se încheie mai puţine pre-închirieri, cu atât mai mult în cazul
Potrivit unui studiu al Regatta, un indicator al declinului piaţei imobiliare este faptul că gradul de ocupare pentru clădirile de birouri a început să crească. De la un nivel zero la finele anului trecut, în primul semestru al lui 2009, ajungând la valori cuprinse între 10 şi 12% la începutul semestrului 2 al acestui an.
Rata de neocupare va continua să crească şi în a doua parte a lui 2009, pe măsură ce se încheie mai puţine pre-închirieri, cu atât mai mult în cazul în care toate proiectele anunţate vor fi livrate. Zonele centrale şi semi-centrale vor continua să înregistreze cele mai scăzute rate de neocupare, datorită nivelului scăzut al preţurilor de închiriere.
În privinţa cererii, situaţia nu este deloc roză. Pe fondul strategiilor de reducere a costurilor şi a condiţiilor economice, în prima jumatate a anului 2009 cererea de spaţii de birouri s-a redus dramatic, fiind inchiriaţi doar 45.000 mp, cel mai slab nivel din ultimii ani.
Cererii în scădere i de adaugă prelungirea perioadei de negociere, iar principala caracteristică a pieţei spaţiilor de birouri o reprezintă în acest moment diferenţă dintre dorinţele viitorilor chiriaşi şi propunerile proprietarilor, aceasta diferenţă ajungând la aproximativ 30%.
Totuşi, deşi dezvoltatorii amâna sau întârzie lansarea proiectelor din lipsă de finanţare, date fiind problemele de pe piaţa fi