Clujul a fost singurul mare oraş al ţării neafectat de ieftiniri în al treilea trimestru .În ciuda scăderilor de preţuri şi a speranţelor declanşate de programul „Prima Casă”, vânzările de locuinţe nu au fost impulsionate în mod semnificativ.
În urma scăderilor de preţuri înregistrate în trimestrul al treilea al acestui an, dintre cele mai mari oraşe ale ţării, în Iaşi se găsesc cele mai ieftine apartamente vechi cu două camere. Potrivit unei analize realizate de imobiliare.ro, preţul mediu cerut pentru o locuinţă cu o suprafaţă de 52 de metri pătraţi se ridica, la sfârşitul lunii septembrie, la 46.629 de euro, adică 915 euro pe metru pătrat. Această valoare indică o scădere notabilă faţă de începutul lunii iulie, când preţul unei proprietăţi similare era de 53.705 euro (1.020 de euro pe metru pătrat).
La polul opus faţă de oraşul din estul ţării se situează Bucureştiul, cu cele mai scumpe apartamente vechi cu două camere. Astfel, preţul unei locuinţe cu o suprafaţă de 54 de metri pătraţi se ridică la 69.008 euro (1.277 de euro pe metru pătrat), faţă de 77.385 de euro (1.443 de euro pe metru pătrat), la începutul lunii iulie. Pe poziţia următoare în topul celor mai scumpe locuinţe vechi cu două camere se situează Clujul, cu un preţ mediu de circa 56.500 de euro la sfârşitul lui septembrie. Oraşul din vestul ţării este singurul care nu a fost afectat de scăderi notabile în ultimele trei luni, sumele cerute de proprietari oscilând în jurul acestei valori medii şi înregistrând per ansamblu o uşoară tendinţă de creştere.
Constanţa, ieftiniri de 8.000 de euro
În Constanţa, ritmul de scădere al preţurilor medii cerute s-a accelerat. Astfel, la sfârşitul trimestrului trei, valoarea unei astfel de unităţi locative a fost de 55.376 de euro (1.115 euro pe metru pătrat), faţă de 63.429 euro (1.299 de euro pe metru pătrat), la începutul lunii iulie. @N_P