Prudenţa fereşte pensia de speculaţii. Aşa cum anunţa recent evz.ro, Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP) a prelungit până în noiembrie 2009 termenul până la care administratorii fondurilor de pensii pot investi în titluri de stat mai mult de 70% din valoarea totală a activelor. Sursa: Razvan Valcaneantu
Potrivit normelor CSSPP, administratorii au beneficiat de o derogare, care le permitea să investească o parte importantă din banii adunaţi din contribuţiile la pensiile private obligatorii în instrumente financiare sigure, cum sunt titlurile de stat şi depozitele bancare. În condiţiile în care piaţa de capital este afectată de turbulenţe, pe fondul crizei financiare internaţionale, arbitrul pieţei a decis să prelungească această perioadă de graţie.
“Prelungirea termenului de derogare reprezintă o măsură prudentă întreprinsă în interesul protejării activelor participanţilor în actualul context economic”, potrivit unui comunicat remis de CSSPP.
Astfel, administratorii pot investi mai mult de 70% din sumele accumulate în conturile participanţilor în titluri de stat emise în România sau în statele membre ale Uniunii Europene.
Potrivit datelor publicate de Asociaţia pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR), fiecare dintre cele 25 de fonduri de pensii private au obţinut randamente peste rata inflaţiei în intervalul 31 august 2008 – 31 august 2009. În ultimul an, inflaţia a fost de 4,96%. Fondurile de pensii obligatorii au avut un randament mediu de 15,53%. Profitul net realizat de fondurile de pensii obligatorii pentru participanţi este de peste 132 milioane de lei.
CITIŢI ŞI:
Guvernul se joacă de-a reforma pensiilor
Reforma pensiilor de stat, negociată în plic | VIDEO
Şomajul goleşte conturile de pensie