Curtea Constituţională se va pronunţa, în aceste zile, asupra Legii Alfano, prin care premierul italian a dobândit imunitatea penală. De sentinţa celor 15 magistraţi ai Curţii depinde deblocarea unor dosare judiciare ce-l vizează pe „Il Cavaliere”. Imunitatea de care beneficiază şeful Cabinetului de la Roma a fost dobândită în urma adoptării Legii Alfano, la 22 iulie 2008, după numai şase săptămâni de la revenirea sa la putere.
Citiţi şi:
Superman în faţa casei lui BerlusconiFOTBAL: Silvio Berlusconi ar putea vinde clubul AC MilanBerlusconi va bloca impozitele şi rambursările de credite pentru sinistraţii din Sicilia
Propusă de ministrul Justiţiei, Angelino Alfano, aceasta suspendă orice procedură judiciară ce-i vizează pe preşedinte, prim-ministru, preşedintele Senatului şi pe cel al Camerei Deputaţilor. Dacă cei 15 magistraţi vor considera că legea nu este constituţională, atunci vor fi deblocate toate acţiunile în instanţă îndreptate împotriva lui Silvio Berlusconi.
Perspectiva îl nelinişteşte pe „Il Cavaliere”, care s-a aflat în boxa acuzaţilor la procesul în care este suspectat că i-ar fi plătit 600.000 de euro fostului său avocat britanic David Mills, în schimbul unor mărturii false. De la intrarea sa în politică acum 15 ani, actualul prim-ministru italian a fost confruntat cu 26 de procese civile şi penale. Dintre acestea, doar patru mai sunt pe rol.
„Pentru Berlusconi, de data aceasta, a început numărătoarea inversă. Dacă, prin decizia sa, Curtea va abroga Legea Alfano, scena politică se va destabiliza, iar imaginea premierului, şi aşa şifonată în ultima perioadă, se va deteriora şi mai mult”, susţine politologul francez Marc Lazar, care urmăreşte îndeaproape viaţa politică din Peninsulă.
Pe termen scurt, însă, „Il Cavaliere” nu ar fi ameninţat, întrucât dispune de o confortabil