În oraş nu există nicio clinică pentru patrupede care să facă investigaţii dificile. În lipsa unei clinici veterinare, orădenii îşi duc patrupedele la un centru de investigare şi diagnosticare din Debrecen, Ungaria.
Cel mai frecventat centru de investigare şi diagnosticare se află la 60 de kilometri distanţă, la Debrecen, în Ungaria. „Ne-am obişnuit deja cu orădenii. Oamenii sună şi îşi programează câinii sau pisicile. De regulă avem patru pacienţi din Oradea într-o săptămână, dar am tratat şi câini din Bucureşti”, ne-a spus Gargya Sandor, medic în cadrul clinicii din Debrecen.
Eduard Chiş a apelat la serviciile centrului veterinar din Debrecen. „Niciunul dintre cabinetele din Oradea nu este dotat cu aparatură performantă. Medicii nu au posibilitatea să facă o radiografie sau un ecograf. Mi-am dus câinele în Ungaria. Într-o oră i-au recoltat sânge şi au efectuat un ecograf, totul în contul a 12.000 de forinţi, adică 200 lei. În următoarea zi au trimis rezultatele analizelor prin fax”, a spus orădeanul. O clinică particulară din Cluj Napoca practică tarife apropiate cu cele din Ungaria. Analizele de sânge costă 100 lei, iar un ecograf sau o radiografie - 50 lei.
Investiţii costisitoare
Orădenii care au probleme cu animalele nu au niciun cabinet de stat la dispoziţie, doar private. „În cel mai scurt timp vom amenaja la sediul instituţiei un cabinet veterinar unde vor lucra medici tineri”, a spus Mircea Gelu Budău, directorul Direcţiei Sanitar Veterinare Bihor. Amenajarea unei clinici performante necesită o investiţie de sute de mii de euro. La Târgu Mureş funcţionează o clinică pentru care proprietarii au scos din buzunar aproximativ 400.000 euro.
Cifre
200 de lei costă un set de analize complete în Ungaria
M-am săturat să ridic din umeri şi să îndrum oamenii către cabinete