Departamentul de Antichităţi din Egipt a anunţat, astăzi, că a încetat colaborarea cu Muzeul Luvru, nemulţumit că acesta a refuzat să returneze o serie de artefacte furate, după una dintre cele mai agresive încercări ale autorităţilor de a recupera relicve din colecţia egipteană din Paris, scrie Associated Press.
Luvrul s-a declarat dispus să returneze respectivele artefacte, dar numai după ce o astfel de mişcare este decisă de o comisie specială. Şi Ministerul de Cultură din Franţa a transmis că va returna obiectele dacă aşa va decide comisia din care vor face parte experţi internaţionali.
Egiptul, închis pentru arheologii francezi
Hotărârea Egiptului înseamnă că nicio expediţie arheologică legată de Luvru nu va mai fi primită în ţara piramidelor.
„Muzeul Luvru a refuzat să ne returneze patru relicve care au fost furate în anii 1980 din mormântul lui Tetaki”, din apropierea cunoscutului templu din oraşul Luxor, a declarat directorul Consiliului Suprem pentru Antichităţi, Zahi Hawass. La finalul săptămânii, oficiali egipteni se vor întâlni cu reprezentanţi de la Luvru pentru o nouă rundă de negocieri.
Hawass susţine că cele patru artefacte sunt fragmente de picturi murale descriind călătoria unui nobil către viaţa de dincolo. Ministrul culturii din Franţa spune, însă, că este vorba de cinci obiecte.
Odată cu preluarea mandatului în 2002, Hawass, a stabilit ca prioritate recuperarea antichităţilor egiptene furate. El a dat un decret prin care le interzicea tuturor muzeelor străine care deţin relicve egiptene furate, să le expună.