În lipsa unui sistem de apărare funcţional devenim vulnerabili în faţa factorilor de mediu. În timp ce o dietă sănătoasă şi stările emoţionale pozitive întăresc sistemul imunitar, stresul continuu şi medicamentele luate după ureche îl slăbesc. Printre metodele cele mai eficiente de stimulare a sistemului natural de apărare al organismului se numără asigurarea necesarului zilnic de vitamine şi de minerale. Vitamina C este denumită şi vitamina imunităţii, intervenind în foarte multe etape ale procesului de apărare a organismului.
Stimulează secreţia de interferon (o substanţă modulatoare a funcţiei imunitare), creşte mobilitatea fagocitelor (celule sanguine care digeră elementele străine pătrunse în organism) şi îmbunătăţeşte capacitatea de recunoaştere a factorilor agresivi de către celulele imunitare. Mari cantităţi de vitamina C se găsesc în măceşe, coacăze negre, kiwi, pătrunjel verde, ardei verde şi, bineînţeles, în citrice.
De asemenea, vitamina A are un rol esenţial în menţinerea în stare bună a pielii şi a mucoaselor, ce reprezintă prima barieră în calea agenţilor infecţioşi. Această vitamină întreţine procesele imunitare, fiind necesară în secreţia unor enzime şi proteine cu rol în combaterea infecţiilor. Sursele naturale de vitamina A sunt morcovii, spanacul, varza, pepenii galbeni şi laptele proaspăt.
Şi vitamina B6 are rolul de a activa anumite enzime, fiind indispensabilă în procesul formării anticorpilor. Sursele naturale de vitamina B6 sunt untul, drojdia de bere, tărâţele de grâu, soia şi nucile.
Hidroterapia combate stresul
Efectele antistresante şi detensionante obţinute în urma hidroterapiei sunt date de proprietăţile termale ale apei şi de presiunea asemănătoare unui masaj asupra corpului.
Metodele hidroterapeutice au rolul de a stimula sistemului imunitar, deoare