Libanezul care a pus mâna pe firma de distribuţie de presă Rodipet este anchetat pentru că a traficat migranţi din Honduras. Peste 20 de cetăţeni străini au fost aduşi ilegal în ţară de Hassan Awdi ca să muncească la negru. Ei erau cazaţi în condiţii mizere, fără hrană şi ameninţaţi cu puşcăria. Citiţi şi:
Rodipet: schema unei devalizăriGalati: Angajaţii Rodipet s-au săturat să lucreze pe gratisDin imperiul Rodipet s-a ales prafulHaos total la RodipetGalati: Angajaţii Rodipet, în pragul disperăriiRodipet are administrator provizoriuAVAS a numit un administrator provizoriu la reţeaua de distribuţie a presei Rodipet
Unul dintre dosarele în care probele împotriva lui Awdi sunt cele mai concludente este cel de trafic de persoane. „Adevărul“ a reuşit să ajungă la unul dintre cetăţenii străini racolaţi pentru a fi exploataţi în condiţii demne de epoca sclavagismului la Rodipet. Cei mai mulţi dintre ei provin din Honduras, iar alţii din Filipine.
Pentru hondurieni situaţia a fost disperată, întrucât în România nu există reprezentanţă diplomatică. Ei au fost racolaţi de firma „JCR“, din Honduras, la comanda firmei Intelbiz Solutions SRL, al cărei acţionar majoritar este una dintre societăţile lui Hassan Awdi, SC Baalbeck Tourism.
Lista sclavilor
Dacă filipinezii au fost salvaţi numai la intervenţiile consulatului de la Bucureşti, hondurienii au avut mai mult de pătimit, singura lor şansă fiind evadarea.
„Adevărul“ a intrat în posesia listei cu cei 12 sclavi aduşi din Honduras: Ana Joaquina Corea Ayala, Alan Fernando Paredes, Dennis Alexander Mejía, Edwin Eduardo Mejía, Emy Eunice Morter Peña, Jorge Nahín Rodríguez, Marcia Marlene Cruz, Marco Fajardo Galdámez, David Almanza Arévalo, Nelson David Hernández, Terencio Villafranca Arévalo şi Nelson David Hernández Cálix.
Chiar dacă au