Deoarece se confruntă cu o problemă în ceea ce priveşte locurile de veci, municipalitatea gălăţeană a luat decizia ca aprobările să fie date numai în situaţiile de urgenţă. De la începutul anului şi până în luna iunie, au fost 905 solicitări de locuri de veci. Dintre acestea au fost aprobate aproximativ 700 de locuri deoarece în rest nu erau întrunite condiţiile obligatorii, cum ar fi vârsta înaintată ori o suferinţă cronică.
De pildă, în momentul de faţă la cimitirul din Ştefan cel Mare mai sunt libere aproximativ 650 de locuri de vec, iar la cimitirul Sf. Lazăr există alte aproximativ 500 de locuri.
Autorităţile speră ca actuală criză să fie rezolvată până la sfârşitul anului când va fi dată în folosinţă noua extindere a Cimitirului Sf. Lazăr, pe o suprafaţă de 3,5 hectare, ceea ce înseamnă că vor fi disponibile alte aproximativ 4.000 de locuri de veci.
"Deocamdată se lucrează la amenajarea aleilor, a rigolelor şi a reţelelor de lumină şi apă" , a anunţat viceprimarul Nicuşor Ciumacenco.
Tarife pentru un loc de veci
În cimitirul Ştefan cel Mare concesionarea unui loc de veci pentru şapte ani costă 16,50 lei, iar pe termen nelimitat este de 108 lei. La cimitirul Sfântul Lazăr concesionarea unui loc de veci pentru şapte ani este de 28 de lei, iar pentru termen nelimitat ajunge până la 200 de lei.
Şi tarifele pentru o înmormântare diferă în funcţie de cimitirul ales
Diferenţele nu sunt însă mari. Le vom prezenta pe cele percepute de administratorii Cimitirului „Sfântul Lazăr”, pentru că aici sunt înregistrate cele mai mari solicitări venite din partea gălăţenilor.
Aici o înhumare într-un loc deja concesionat costă 238 lei. La această sumă se mai adaugă 12 lei pentru serviciul de tămâiere, 1 leu pentru formularul xerox, 2,5 lei – verificare arhivă