Premiul Nobel pentru Chimie a fost acordat, astăzi, pentru doi americani şi o israeliană, anunţă AFP. Sursa: Reuters
Venkatraman Ramakrishnan şi Thomas Steitz din SUA şi Ada Yonath din Israel au obţinut rezultate spectaculoase în domeniul cercetării ribozomilor, deschizând astfel noi orizonturi în ceea ce priveşte producţia de antibiotice.
Cei trei oameni de ştiinţă sunt premiaţi pentru că au realizat o hartă detaliată a ribozomului considerat "o maşinărie moleculară aflată în interiorul celulelor, care citeşte mesajele transmise de ARN" şi foloseşte acest cod genetic pentru a produce proteinele, molecule care acţionează la nivelul întregului organism.
Proiectele acestora, publicate separat în august şi septembrie 2000, sunt folosite acum de către cercetători pentru realizarea unor noi antibiotice.
Astfel, pentru "contribuţia lor directă la protejarea vieţii şi la diminuarea suferinţei umane", Comisia Nobel a decis să le acorde celor trei chimişti înalta distincţie.
Doar patru femei cu Nobel pentru Chimie
Ada Yonath, în vârstă de 70 de ani, este a patra femeie care a primit Premiul Nobel pentru Chimie, prima fiind Marie Curie, în 1911.
"Eram cu fiica mea în Israel când am aflat vestea şi prima reacţie a fost o bucurie nesfârşită", a declarat Ada prin telefon, imediat după ce a fost anunţată că se numără printre câştigători. Ea a adpugat că nu s-a aşteptat niciodată ca munca sa să aibă un impact atât de puternic în practica medicală.
Antibioticele actuale pot vindeca numeroase tipuri de boli prin blocarea funcţiilor ribozomilor. "Fără ribozomi în stare de funcţionare, bacteriile nu pot supravieţui. Tocmai de aceea ribozomii sunt ţinta principală a noiii generaţii de antibiotice ", au spus membrii comisiei Nobel.
Unul dintre cei doi câştigători americani a