Fostul ministru al Sănătăţii, Ion Bazac, a semnat, în 23 septembrie, cu puţin timp înainte de a demisiona, un ordin prin care a fost scoasă în afara legii efectuarea contra cost a procedurilor de fertilizarare in vitro şi a celor de inseminare artificială, procedurile de reproducere umană intrând sub incidenţa traficului de celule umane. Ordinul abrogă un articol din Legea transplantului, care permitea spitalelor de stat şi clinicilor private acreditate să facă fertilizarea in vitro şi inseminare artificială contra cost. Măsura ministerială vine pe fondul scandalului de la clinica Sabyc.
Medici specialişti califică ordinul ministerial drept absurd, în contextul în care nu există alternativă pentru cuplurile care nu pot avea copii. Astfel, din 29 septembrie procedurile de reproducere umană asistată contra cost intră sub incidenţa traficului de celule umane, iar cei care fac aceste proceduri riscă închisoare între trei şi zece ani.
Agenţia de Transplant nu a fost consultată
Conducerea Agenţiei Naţionale de Transplant spune că a aflat de ordin de la un jurist, actul nefiind cunoscut de specialişti. Legea anterioară prevedea că "efectuarea prelevării de organe şi/sau ţesuturi şi/sau celule de origine umană pentru transplant, în scopul obţinerii unui profit material pentru donator sau organizator, constituie infracţiunea de trafic de organe şi/sau ţesuturi şi/sau celule de origine umană şi se pedepseşte cu închisoare de la trei la zece ani".
Ordinul lui Bazac interzice efectuarea acestor manevre contra cost, indiferent dacă este vorba despre spitale de stat sau clinici particulare. Detalii despre ordinul lui Bazac au fost aflate, după ce ordinul acestuia a fost publicat în Monitorul Oficial.
Reacţii întârziate
Conducerea Ministerului Sănătăţii a cerut, după ce Adriean Videanu a preluat interimatul, Comisiei de Tran