Romania, alaturi de alte opt state, detine nivelul de calitate a comunicatiilor de banda larga (broadband) necesar pentru aplicatii internet din generatia viitoare, cum sunt televiziunea IP de inalta definitie si comunicatiile video de calitate ridicata, care vor deveni uzuale in urmatori 3-5 ani.
Celelalte state sunt Coreea de Sud, Japonia, Suedia, Lituania, Bulgaria, Letonia, Olanda si Danemarca, potrivit unui studiu realizat de universitatile Oxford Said Business School (Marea Britanie) si Oviedo (Spania) in 2009, si sponsorizat de compania americana Cisco, care a cuprins 66 de state.
"La nivelul anului 2009, Romania ocupa locul noua, in urcare cu doua pozitii fata de 2008. In urma cu un an, doar in Japonia calitatea comunicatiilor broadband se ridica la nivelul necesar pentru aplicatii internet din generatia viitoare", a declarat ieri Cristian Popescu, directorul general interimar al Cisco Romania.
Calitatea comunicatiilor de tip broadband a luat in calcul viteza de descarcare (download), incarcare (upload) si latenta informatiei intre doua puncte de contact, respectiv intre emitator si receptor. Primul element are o pondere de 55% in scorul calitatii comunicatiilor broadband, in timp ce cota latentei informatiei a fost stabilita la 22%. Studiul din acest an a analizat circa 24 de milioane de inregistrari care provin din teste reale executate de utilizatorii de internet din 66 de tari la www.speedtest.net, intre mai si iulie 2009.
Explicatia: investitiile mari ale operatorilor
Potrivit datelor studiului, scorul calitatii comunicatiilor broadband in Romania s-a ridicat la 44,89 in 2009, comparativ cu 33,43 in urma cu an.
"Pozitionarea Romaniei intre primii zece jucatori si saltul semnificativ fata de 2008 sunt efectul investitiilor operatorilor telecom in infrastructura de tip broadband din ultimii ani. Pe de alta parte, Ro