Ministrul de Finanţe Gheorghe Pogea a declarat azi că este de acord în principiu cu majorarea salariului minim pe economie, la schimb cu încetarea grevelor şi a protestelor până după alegerile prezidenţiale. Sursa: Arhiva EvZ
Moratoriul a fost motivat de Pogea prin faptul că se obţin rezultate mai bune la negocieri pe timp de pace socială. Astfel, Guvernul va continua discuţiile cu sindicaliştii şi patronatele privind cele şase revendicări, respectiv creşterea salariului minim şi a numărului locurilor de muncă, reforma pensiilor, înăsprirea legislaţiei privind inspecţia muncii, legea salarizării unice şi simplificarea prevederilor fiscale.
Legea unică a pensiilor va contribui la reducerea cheltuielilor cu 3,7 miliarde de lei în 2010 (circa 860 de milioane de euro) şi cu peste 23 de miliarde de lei în 2020.
Ministrul de Finanţe a reiterat faptul că majorarea salariului minim depinde de productivitatea muncii şi ieşirea economiei din recesiune.
În ceea ce priveşte legile salarizării unice şi a pensiilor, Pogea a spus că sindicatele şi patronatele vor formula propuneri, care vor fi ulterior analizate de membrii Cabinetului.
Totodată, Pogea a cerut bugetarilor să intre în concediul fără plată de zece zile până în luna decembrie, pentru a menţine stabilitatea financiară a statului.
Salariul minim, 705 lei în 2010
Sindicatele nu ar refuza cererea lui Pogea, de a suspenda protestele până după alegerile prezidenţiale. În schimbul păcii sociale, sindicaliştii vor ca Executivul să ţină cont de revendicările lor şi să modifice legislaţia privind salarizarea bugetarilor, reforma pensiilor şi fiscalitatea.
Cererile sindicaliştilor trebuie cuprinse în bugetul de stat, care urmează să fie supus atenţiei parlamentarilor până pe 15 octombrie, pentru ca aceştia să renunţe la greve, potrivit