Consiliul Concurenţei cere Guvernului şi Parlamentului să le interzică prin lege băncilor să mai perceapă comision clienţilor care vor să rambuseze banii înainte de termen. Comisionul e o piedică în calea liberei concurenţe între bănci, spune la RFI preşedintele Consiliului Concurenţei (audio). Totuşi bancherii nu agreează ideea.
Băncile ar trebui să renunţe la comisionul de rambursare anticipată pentru creditele cu garanţii imobiliare pe care îl percep clienţilor care pot şi vor să plătească în avans banii datoraţi bancherilor. Iată ce spune la RFI preşedintele Consiliului Concurenţei. Bogdan Chiriţoiu spune că o directiva europeană care va obliga băncile să renunţe la acest comision în cazul creditelor de consum de anul viitor, ar trebui extinsă în România şi la celelalte credite, cum ar fi cele ipotecare. Aceasta pentru că băncile din România, spre deosebire de cele din Occident, nu practică decât credite cu dobânzi variabile, deci sunt asigurate în faţa eventualelor riscuri.
"Această regulă a directivei ar trebui extinsă şi la creditele care au garanţie imobiliară. Fundamental este că în UE creditele care au garanţii imobiliare sunt cu dobândă fixă şi când ai o astfel de dobândă, banca îşi asumă un risc. Iar dacă dobânda de piaţă creşte peste cât a dat ea creditul, evident că ea iese în pierdere. Şi atunci are un comision de rambursare anticipată care să o protejeze. La noi nu are, pentru că la noi nu există dobânzi fixe şi atunci nu văd de ce ar mai exista comision de rambursare anticipată" explică la RFI, Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei.
Îl puteţi asculta pe Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei, invitat special al emisiunii Buissness on Air la RFI aici Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei
Consiliul Concurenţei cere Guvernului şi Parlamentului să le interzică prin lege băncilor s