Cei mici nu mai sunt atraşi de activităţile sportive şi din cauza stresului pe care-l trăiesc cei mari. Viaţa de familie agitată îi poate determina pe copii să devină sedentari şi să se relaxeze în faţa calculatorului.
Lupta pentru supravieţuire îi împiedcă pe părinţi să le dedice copiilor toată atenţia necesară unei dezvoltări ideale. Stresul zilnic are însă efect nedorit asupra celor mici, care nu realizează ce înseamnă un stil de viaţă sănătos. „Alergăm de dimineaţa până seara cu serviciul, şi eu, şi soţia. Cu greu reuşim să ne facem timp destul pentru a sta cu copilul”, a mărturisit Ovidiu Tulcan.
Dascălii de educaţie fizică şi sport resimt diminuarea preocupării celor mici pentru sport. „S-au schimbat generaţiile. E o goana continuă pentru asigurarea zilei de mâine, iar gândurile, stresul şi nervii celor mari se resimt. Copiii au devenit mai comozi, sportul cere efort şi atunci mulţi renunţă”, a explicat profesorul Marcel Câmpian. „Atunci intervin alte interese, superficiale. Apare şi comoditatea şi ne trezim că avem copii inactivi în România”, a adăugat şi profesorul Traian Magheru.
Afectează performanţa
Pe lângă minusul provocat de sedentarism, impactul se simte şi în mişcarea de performanţă. România produce campioni mai puţini decât o făcea pe vremuri.
„Nu-i mai vezi pe copii jucând fotbal prin parcări, nu mai sar, nu mai aleargă. Drumul dintre sportul de masă şi cel de performanţă e greu, iar aici intervine o problemă. A doua categorie se alimentează din prima”, a constatat Câmpian, adresându-se şi celor implicaţi în formarea viitorilor sportive.
„Trebuie să ţinem tot timpul porţile deschise pentru copii, să găsim modalităţi să-i atragem lângă noi. De exemplu, eu aştept cât mai mulţi copii de 8 şi 9 ani la clubul Atletico”.
Chemaţi la Olimpiadă
Inspectoratu