Pe la sfarsitul anilor 60 marea problema a americanilor era pastrarea suprematiei dolarului in defavoarea aurului. Un set de documente (recent desecretizate) apartinand CIA sau Departamentului de Stat prezinta atmosfera acelor ani si temerile pe care le aveau oficialii americani, scrie Dan pe Trenduri economice.
Marea problema de atunci era pretul aurului care, prin speculatie sau manipulare, ar fi putut depasi anumite praguri psihologice impingand astfel bancile centrale catre achizitia de aur in defavoarea dolarilor. Pentru a preveni acest fenomen, americanii au plasat cartite printre persoanele de decizie din bancile centrale si politica, au facut presiuni si au monitorizat fiecare gest pasibil a deveni "deviationist". Concluzia care rezulta din acele documente este ca, una dintre cele mai eficiente metode pentru apararea dolarului a fost asigurarea lichiditatii.
In ultima perioada am avut parte de mai multe unde de soc transmise dinspre Asia, Orientul Mijlociu sau America de Sud. Evenimentele s-au succedat cu o viteza ametitoare, transmitand perturbatii si ingrijorari in sistem.
Punand cap la cap toate aceste stiri ne rezulta un clocot teribil. Lucruri care pareau de nespus in trecut sunt promovate ca politici, iar tot zumzetul pare a canta un cor comun, acela al mortii Unchiului Sam. Pe de alta parte, nu trebuie uitate nicio clipa pragmatismul si puterea de influentare a americanilor.
Credeti ca-i deranjeaza aparitia unor monede regionale? Aceasta miscare nu ar fi altceva decat o generalizare a SDR-ului, iar efectul ultim ar fi un numar mai mic de banci centrale. Iar asta in niciun caz nu-i deranjeaza pe americani. Chiar ii avantajeaza si le reduce costurile, daca intelegeti la ce ma refer! Oricum, acesta este inceputul unor miscari istorice care, probabil, vor redesena granitele si politicile pentru cel putin 100 de