România va trebui să răspundă în faţa Curţii Europene de Justiţie pentru că, în ciuda avertismentelor repetate ale Bruxellesului, nu şi-a respectat angajamentele privind ariile protejate pentru păsări. E vorba de angajamente luate în 2007 şi ignorate până acum de autorităţi. Luminţa Tănasie, director în cadrul organizaţiei World Wilde Fund, explică la RFI care este situaţia din teren (audio)
România va trebui să răspundă în faţa Curţii Europene de Justiţie pentru că, în ciuda avertismentelor repetate ale Bruxellesului, nu şi-a respectat angajamentele privind ariile protejate pentru păsări. E vorba de angajamente luate în 2007 şi ignorate până acum de autorităţi.
Bucureştiul ar fi trebuit să prezinte o listă completă cu ariile speciale de protecţie pentru păsări : din 129 de zone care ar fi trebuit cuprinse în această listă, autorităţile române au desemnat doar puţin peste o sută. Astfel, peste un milion de hectare care ar fi trebuit să primească un statut special pentru că adăpostesc sute de specii de păsări - dintre care 12 ameninţate la nivel internaţional - nu sunt nici azi protejate.
Luminţa Tănasie, director în cadrul organizaţiei World Wilde Fund, explică la RFI care este situaţia din teren : zonele ce ar trebui protejate nu sunt nici măcar administrate. „Unele dintre aceste situri Natura 2000 se suprapun peste ariile protejate la nivel naţional, care au la ora actuală administraţie. Situaţia lor financiară este proastă la ora actuală dar măcar sunt administrate. Acestea reprezintă cam opt la sută din teritoriul ţării. Restul sunt zone noi care nu au administraţie”, explică reprezentantul WWF.
Pe de altă parte, pe lângă faptul că România nu a prezentat lista completă cu ariile speciale, nu a atras nici fonduri europene pentru protecţia celor existente : recent noul ministru al mediului Elena Udrea spunea că nici 5 la sută din banii euro