Mulţi dintre oamenii de afaceri care au pierdut bani în 2009 şi-au bazat business-urile pe obţinerea de profituri rapide. Investitorii care au gândit proiecte de real-estate pe termen lung au avut mai puţin de suferit din cauza recesiunii economice. Anii 2005-2008 au crescut considerabil averile celor care au avut inspiraţia să investească în terenuri. Dar tot ei au fost cei care au avut cel mai mult de pierdut odată cu blocajul din piaţa imobiliară. Speculanţii s-au trezit cu scăderi ale averilor de sute de milioane de euro. George Becali şi Ioan Zapodeanu sunt cele mai elocvente exemple în acest sens.
George Becali, supranumit „latifundiarul din Pipera“, spune singur că nu mai are bani. Averea sa a scăzut de la 725 de milioane de euro, la „numai“ 200 de milioane de euro, conform „Forbes 500 Miliardari“.
Zapodeanu, considerat „regele terenurilor”, cumpără şi vinde astfel de proprietăţi de 17 ani. El îşi evaluează şi anul acesta averea la 300 de milioane de euro, dar aceşti bani nu există în conturi. Potrivit estimărilor „Forbes 500 Miliardari“, averea ieşeanului este de doar 90 de milioane de euro.
Cele mai mari scăderi procentuale le-au avut oamenii de afaceri care deţin companii listate la Bursă. Şi asta în condiţiile în care, în intervalul septembrie 2008-martie 2009, au existat scăderi şi de 70-90% ale acţiunilor dezvoltatorilor imobiliari listaţi, deşi media generală a fost de aproximativ 10-20%.
Bursa coboară şi ridică averile
Un exemplu concludent este cel al lui Dan Ioan Popp, preşedintele companiei Impact, care, în noiembrie 2008, ajunsese la o valoare de piaţă de circa 10 milioane de euro, adică ceva mai puţin decât clădirea în care firma are sediul. Totuşi... „semne bune anul are!“ În luna august 2009, capitalizarea bursieră a firmei era de 19 milioane de euro, faţă de 400 de milioan