Curtea Constitutionala a decis joi ca Legea privind stocarea datelor telefonice este neconstitutionala.
Judecatorii Curtii au admis exceptia ridicata de Comisariatul pentru Societatea Civila intr-un proces intentat unei companii de telefonie mobila, anunta Antena 3.
Comisariatul pentru Societate Civila a invocat o exceptie in cadrul unui proces intentat companiei de telefonie mobila Orange, cu privire la dispozitiile Legii nr 298/2008 privind stocarea datelor telefonice.
Potrivit comisarului general al organizatiei, Ioan Prodan, Comisariatul pentru Societatea Civila a chemat in instanta compania Orange, cu care are contract pentru prestarea de servicii de telefonie mobila, pentru ca aceasta sa fie obligata sa respecte clauzele contractuale ce privesc confidentialitatea convorbirilor telefonice.
"Am solicitat prin ordonanta presedintiala ca parata (n.r. Orange) sa fie obligata sa respecte contractele de furnizare privind intimitatea convorbirilor telefonice. Vrem sa ridicam exceptia de neconstitutionalitate si sa transferam procesul la Curtea Constitutionala, cerand Curtii anularea legii", declara Ioan Prodan in februarie.
In exceptia de neconstitutionalitate ridicata, Comisariatul arata ca Legea 298 nu ar respecta dispozitiile mai multor articole din Constitutie care reglementeaza drepturi fundamentale ale omului: articolul 28, privind secretul corespondentei, articolul 26 privind viata intima familiala si privata, articol 25 privind libera circulatie si articolul 30 privind libertatea de exprimare.
Prodan considera ca Legea 298 face din "fiecare cetatean roman un posibil infractor".
"Prin aceasta lege se aduce o atingere grava in primul rand cetateanului de rand pentru ca fiecare cetatean prin aceasta lege poate fi privit ca un infractor.(...) Se incalca demnitatea poporului roman. E