Avem un nou guvern sau o noua jumatate de guvern care se tine de un fir de ata. Peste doua zile poate avem altul, daca trece motiunea PSD-PNL, peste 45 de zile altul daca nu trece, iar dupa alegeri cine mai stie.
Dar pot sa schimbe guvernele de 100 de ori, ca bani in Trezorerie tot nu vin mai multi. Si daca nu vin bani, nici nu ies bani pentru plati.
Decizia guvernului de a se imprumuta cu 700 de milioane de euro din contul anului viitor pentru a acoperi cheltuielile curente din sanatate din ultima parte a acestui an arata ca strategia este acum doar de a supravietui.
Guvernul se declara knock-out. Sa muti cu nonsalanta undeva in viitor obligatiile din prezent pe ideea ca oricum ar fi, statul va plati candva, este o bomba cu ceas. "Am rezolvat deficitul de lichiditati din sistemul sanitar provocat de scaderea incasarilor la bugetul asigurarilor de sanatate", spun oficialii de la Ministerul Sanatatii.
Cheltuielile anuale pentru sanatate se ridica la circa 6 miliarde de euro, din care 2 miliarde de euro este piata medicamentelor. Jumatate din piata medicamentelor, de 1 miliard de euro, este sustinuta de Casa de Asigurari de Sanatate prin compensari partiale sau totale. De cand guvernul a eliminat plafoanele de compensare a medicamentelor, in 2008, consumul de medicamente a crescut cu 40%.
Acum, toate cheltuielile se muta in viitor, dar nimeni nu vorbeste daca nu cumva ar trebui reintrodus acest plafon. Adica aceste cheltuieli sunt vazute ca si obligatorii.
Dar are Romania bani sa sustina compensarea integrala a medicamentelor? Companiile farma spun ca suntem pe penultimul loc la consumul de medicamente per capita in Uniunea Europeana si deci este nevoie sa cheltuim mai mult pe medicamente. Insa care este diferenta fata de economie, unde suntem pe aceeasi pozitie?
La fel ca si cheltuielile din sanatate, sunt vazute ca si obligator