Aproape jumătate dintre români se declară nemulţumiţi în ceea ce priveşte sistemul autohton de învăţământ, potrivit celui mai nou studiu realizat de compania GfK. Numărul românilor care se declară mulţumiţi de învăţământul românesc este unul destul de mic, doar 13% din populaţia cu vârsta peste 15 ani. Părerile celorlalţi sunt împărţite relativ uniform între nemultumire (44%) şi o atitudine mai degraba neutră (31% nu sunt nici multumiţi, nici nemultumiţi, iar
Aproape jumătate dintre români se declară nemulţumiţi în ceea ce priveşte sistemul autohton de învăţământ, potrivit celui mai nou studiu realizat de compania GfK.
Numărul românilor care se declară mulţumiţi de învăţământul românesc este unul destul de mic, doar 13% din populaţia cu vârsta peste 15 ani. Părerile celorlalţi sunt împărţite relativ uniform între nemultumire (44%) şi o atitudine mai degraba neutră (31% nu sunt nici multumiţi, nici nemultumiţi, iar 13% nu au o părere).
Totuşi, comparând scoala de azi cu cea de acum 15 ani, părerile negative se înmulţesc: 58% din românii care au peste 15 ani percep o scădere a calităţii si doar 19% percep, dimpotrivă, o îmbunătăţire.
Educaţia face diferenţa!
Persoanele cu educaţie superioară sunt mai inclinate să aibă o atitudine critică faţă de învăţământul românesc actual şi faţă de modul în care a evoluat în ultimii 15 ani. Dintre ele, 60% sunt nemulţumite şi 74% consideră că şcoala are o calitate mai scăzuta decât în trecut.
Cei care sunt acum elevi sau studenţi au o părere mai bună decât restul românilor despre sistemul în care învaţă: doar 24% sunt nemultumiţi de acest sistem, restul tinzând să fie neutri (47%). Pe de altă parte, dintre ceilalţi, cei mai critici sunt românii care au facut şcoala în anii ’50-’70 (au varsta între 45 şi 64 de ani), iar acum nu au în gospodarie copii de şcoală: 51% sunt nemultumiţi, iar 67% consid