Cu un an in urma, creditorii britanici Royal Bank of Scotland (RBS) si HBOS se aflau in pragul colapsului. Daca ar fi picat ar fi avut loc o reactie in lant care s-ar fi putut solda cu revolte in orasele britanice, spun analistii din domeniul securitatii si economistii.
Daca Royal Bank of Scotland si HBOS s-ar fi prabusit, guvernul britanic ar fi fost nevoit sa scoata armata in strada, in conditiile in care blocarea sistemului de plati punea in pericol capacitatea companiilor de utilitati de a furniza servicii esentiale, a declarat David Livingstone din cadrul Royal Institute for International Affairs din Londra, scrie Bloomberg. "Vorbim de o situatie de haos si panica", a adaugat Livingstone.
Ministrul britanic de finante Alistair Darling, guvernatorul Bancii Angliei Mervyn King si presedintele Financial Services Authority (organismul de supraveghere a pietei financiare) Adair Turner s-au intalnit pe 7 octombrie 2008, ora 5 pm, punand la punct un pachet de 250 de miliarde de lire sterline (398 miliarde $) pentru sustinerea bancilor. Ca reactie la o solicitare a Bloomberg News, Trezoreria a refuzat sa precizeze daca a avut sau are un plan de urgenta pentru cele doua banci.
Guvernul pastreaza si acum tacerea
Publicarea unor astfel de informatii ar avea probabil "un efect destabilizator asupra pietelor financiare", ar afecta procesul decizional al guvernului si ar cauza probleme comerciale bancilor implicate, se arata intr-o scrisoare a Trezoreriei.
"In actualul climat economic, perceptia economica, chiar daca in intregime gresita, este importanta si are capacitatea de a altera comportamentul pietei", au declarat oficiali ai guvernului britanic.
Criza de anul trecut a fost cea mai severa prin care a trecut Marea Britanie pe timp de pace, spunea Darling luna trecuta. Cele doua banci nu erau "sigure ca vor apuca sfarsitul z