În lumea civilizată, unul dintre câştigurile politicilor sociale din ultimele decenii este că a fi bătrân nu mai e sinonim cu a fi sărac, a depinde de sprijinul copiilor sau a rămâne pe drumuri. Noua lege a pensiilor îi face pe craioveni să creadă că de la muncă vor ajunge direct la cimitir.
Guvernul intenţionează să îşi asume în parlament noua lege a pensiilor unitare, care prevede creşterea vârstei de pensionare a femeilor de la 60 la 65 de ani, la fel ca la bărbaţi. Potrivit propunerii de act normativ, pensionările anticipate vor fi mai dificile decât până acum, în sensul că nu vor mai fi permise decât cu maximum cinci ani mai devreme de vârsta standard de pensionare. Românii nu se mai pot pensiona anticipat decât după ce au împlinit 60 de ani. În plus, vor dispărea pensiile speciale. De departe, femeile sunt dezavantajate de acest proiect de lege, pentru că le creşte vârsta de pensionare. Potrivit Direcţiei Judeţene de Statistică Dolj, la începutul anului, din totalul populaţiei ocupate de 276.300 de persoane, 126.400 erau femei. De asemenea, dintre cei 138.000 de salariaţi cu contract individual de muncă, 58.500 sunt femei şi 79.500 - bărbaţi. Dintre persoanele angajate cu forme legale, cele mai multe femei lucrează în industrie (17.700 de persoane), în comerţ (9.600 de persoane), în învăţământ (9.000 de persoane), în sănătate (8.500) şi în administraţie (3.200). Restul până la 58.500 de femei lucrează în alte domenii.
„Interesul lor e să nu mai apucăm pensia“
Un sondaj realizat de GdS printre craioveni (în special femei) arată că doamnele nu agreează creşterea vârstei de pensionare, pe motiv că nu vor rezista până la 65 de ani la serviciu şi că ele, oricum, muncesc mai mult decât bărbaţii, pentru că se ocupă şi de gospodărie, şi de creşterea copiilor.
Ileana Chirea, de 59 de ani, sudor electric: „Nu, nu, nu.! Pentru că fe