Doi jurnalisti italieni, Francesco Martino si Davide Sighele, au venit in Romania pentru a vedea personal cum percep tinerii regimul comunist de care au scapat acum 20 de ani prin sacrificiu uman.
Cei doi au sosit mai intai la Gara de Nord din Bucuresti, unde au fost suprinsi la prima vedere de gradinile din jur, de zumzetul copiilor care se jucau si de trecatorii care mergeau grabiti cu sacosele de cumparaturi pe strada. In scurta lor calatorie au descoperit si galeria de arta "Andreiana Mihail".
Ei au venit sa descopere cum traieste generatia care s-a nascut dupa regimul comunist, care sunt scopurile ei si daca tinerii romani au reusit sa se adapteze noului sistem.
"Mihai se instaleaza pe o treapta cu miscari lejere si incete. Are o barba de cateva zile si soarbe o gura de cappuccino. Dupa ce a studiat arta si-a gasit de munca in aceasta mica galerie de arta unde isi expun lucrarile artisti romani contemporani. Acum sunt expuse fotografii care ilustreaza momente din epoca regimului lui Nicolae Ceausescu", noteaza jurnalistii italieni intr-un articol publicat pe Osservatorio Balcani.
Mihai povesteste ca avea patru ani la Revolutia din 1989 si spune ca acum il sperie ideea ca intarzierea daramarii comunismului l-ar fi facut si pe el sa intre in randul copiilor pioneri.
Din nou, cine-a tras in noi?
In Romania, dupa douazeci de ani, evenimentele din 1989 continua sa vorbeasca, sa-si puna inca amprenta asupra societatii si generatiilor de dupa si cele de atunci.
Schimbarea de regim de la Bucuresti a fost cea mai sangeroasa din intreaga Europa de Est. A inceput cu proteste de strada la Timisoara, in Cuba de vest, pe 16 decembrie 1989.
"Nu a fost cu siguranta, o bucurie pe scara larga si vizibila. Apoi, desigur, a venit confuzia in legatura cu aspectul misteriosilor 'teroristi',