Băncile din România se întrec în oferte pentru a-i convinge pe pensionari să îşi ia pensia pe card. De la eliminarea comisioanelor pentru deschiderea contului curent şi emiterea cardului şi până la acordarea unei pensii în plus pe viaţă, oferta băncilor este construită pentru a fi cât mai ademenitoare. Sursa: Reuters
Pentru a nu mai aştepta lunar poştaşul, pensionarii pot să îşi deschidă un cont curent la o instituţie de credit, cont căruia îi va fi ataşat şi un card de debit. Pentru aceasta, pensionarul trebuie să se deplaseze la sediul băncii, să completeze formularul pentru deschiderea contului curent. La dosar trebuie depuse o copie a buletinului sau a cărţii de identitate, precum şi a ultimului cupon de pensie. După aceasta, pensionarul primeşte un formular şi un extras de cont, pe care le va depune la Casa de Pensii pe raza căreia locuieşte.
Costurile pentru emiterea şi administrarea unui card pentru pensie sunt mai mici decât cele aplicate pentru un card de debit normal. De exemplu, la BCR, Banca Comercială Carpatica (BCC), BRD, Bancpost şi Libra Bank nu sunt comisionate deschiderea de cont şi emiterea cardului de debit.
Fără costuri la ATM
Raiffeisen Bank percepe o taxă de 5 lei pentru emiterea plasticului, la care se adaugă un comision de 1,5 lei, sumă plătită lunar pentru administrarea contului curent standard. Pentru retragerea de numerar de la bancomatele (ATM) băncii, precum şi interogarea soldului, nu se percep taxe.
BRD percepe un comision de aproximativ un euro pe lună pentru pentru administrarea contului curent, la care se adaugă un comision anual de gestiune a cardului de 3,5 lei. Cardul are o valabilitate de doi ani. Retragerea de numerar din reţeaua băncii se taxează cu 0,2% din suma retrasă, în vreme ce interogarea soldului este gratuită.
Dacă pensionarul scoate bani de l