Răcirea vremii i-a determinat pe cei fără ocupaţie să-şi facă de pe acum provizii pentru anotimpul rece.
Venirea toamnei i-a mobilizat pe hoţii botoşăneni, care sparg constant cămările şi beciurile gospodarilor, unde sunt puse la păstrare borcane cu legume, compoturi sau zacuscă. Nu există zi în care poliţiştii să nu primească măcar o sesizare de furt din locuinţe, de pe terenuri sau din anexele gospodăreşti. Proviziile pentru iarnă par să fie o prioritate şi pentru spărgători, care operează mai ales noaptea. Printre păgubiţi se află şi pieţarii, care dacă nu-şi păzesc atent sacii cu ardei şi varză, riscă să fie prădaţi.
Căruţa, mijlocul de transport al prăzii
Agricultorii sunt ţinta cea mai sigură a hoţilor. Nici bine n-au strâns recolta de pe câmp că oamenii au acum o altă grijă: să-şi păzească produsele agricole. Cei mai mulţi prădători folosesc căruţe pentru transportul mărfii furate.
Botoşănenii fură orice, de la recolta de cereale până la animale din bătătură. „Luni am fost sesizaţi că trei tineri sustrag cartofi de pe un teren, proprietatea unei societăţi comerciale din municipiul Dorohoi. Cei trei sunt din localitatea Vorniceni şi au fost prinşi cu 140 de kilograme de cartofi. Alţi patru tineri din localitatea Stăuceni au furat coceni de pe câmp. În căruţa cu care se deplasau s-a găsit şi un porc de aproximativ 80 de kilograme, patru gâşte şi un cocoş“, a declarat subcomisarul Manuela Ieremie, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Botoşani.
Până şi primăriile din judeţ sunt vulnerabile în faţa prădătorilor, fiindcă multe instituţii nu-şi permit să plătească serviciul de pază. Aproximativ 50% din primării au externalizat serviciul de pază sau au angajat oameni speciali pentru paza imobilelor. Cele mai mari riscuri sunt în comunele Răchiţi, Corni, Păltiniş şi Mihai Eminescu, care nu au paznici. P