Pentru că nu au din ce trăi, tot mai mulţi vârstnici pensionaţi de boală muncesc sau îşi caută un loc de muncă. Din cei circa 89.000 de pensionari aflaţi în plată în acest moment în judeţul Satu Mare, circa 30 la sută sunt pensionaţi pe caz de boală.
Peste 100 de pensionari de boală iau cu asalt zilnic cabinetele de expertiza muncii din Policlinica Satu Mare. Pe lângă bolnavii închipuiţi care căpuşează bugetul de pensii, marea masă a adevăraţilor pensionari de boală de abia îşi duc traiul cu banii pe care îi primesc.
Face contabilitate pentru a se putea întreţine
Maria Demian, în vârstă de 53 de ani, pensionată de mai bine de patru ani pe caz de boală, afirmă că este nevoită să facă şi contabilitate pentru a se putea întreţine.
„După 28 de ani de activitate am o pensie de 700 de lei. Chiar dacă pare că sunt un caz fericit, faţă de cei care au 300 sau 500 de lei, de abia mă descurc, aşa că trebuie să fac contabilitate. Îmi cresc singură copilul care este şi student, aşa că este nevoie de un venit suplimentar pe lângă pensia de boală, mai ales că pe tratament şi medicamente se duc foarte mulţi bani“, spune femeia, care are gradul III de invaliditate. Maria Demian mai spune că, de când cu impozitul forfetar, venitul suplimentar din contabilitate a scăzut considerabil.
„Aveam câteva firme de care mă mai ocupam, dar s-au suspendat, ori au dat faliment. Nu mă mai pot baza acum nici pe cei circa 500 de lei pe care îi mai câştigam făcând contabilitate“, se plânge sătmăreanca.
Muncesc şi cei care nu ar avea voie
Potrivit legii, doar pensionarii cu gradul III de invaliditate pot munci cu jumătate de normă. „La gradul I nu se pune problema să mai muncească, este vorba de cancer, persoane grav bolnave, unele de abia se mai pot mişca. Însă mai muncesc şi la gradul II de invaliditate, nu numai la gradul III, chiar dacă nu