Dacă s-ar face o istorie a fotbalului băcăuan, multe capitole ar trebui să-i fie dedicate antrenorului Corneliu Costinescu.
Băcăuanul a fost atras din copilărie de ghemul de cârpă pe care el şi colegii săi de şcoală îl numeau minge. După bătutul mingii pe maidan sau în stradă, după prima minge „adevărată“, din cauciuc, au urmat meciurile jucate pentru echipe locale, în campionate de amatori, orăşeneşti sau regionale.
„Ieşeam de la şcoală şi mergeam toţi băieţii care eram pasionaţi de fotbal pe maidan sau pe o stradă. Făceam porţi din bolovani şi jucam până seara. Ajungeam acasă nemâncaţi, dar nu conta, pentru că ne plăcea să jucăm fotbal“, povesteşte bărbatul.
Antrenorul Costinescu şi primele performanţe
Omul de fotbal vede diferenţe uriaşe între „atunci“ şi „acum“: „Distanţa între generaţiile vechi şi cele de acum este că, în trecut, copiii trăgeau de părinţi să-i lase la fotbal, iar acum părinţii trag de copii, le oferă condiţii prea bune, ca să facă un sport. Acum, se dedică prea mult timp calculatorului“, crede fostul fotbalist.
Corneliu Costinescu a absolvit Facultatea de Educaţie Fizică şi a fost profesor de sport. Specializarea: antrenor de fotbal, categoria a II-a. A început să antreneze în 1965, pe Ştiinţa Bacău, echipă din campionatul orăşenesc. În câţiva ani au urmat promovări în campionatul regional, apoi în liga a treia (fosta Divizie C, care avea doar patru serii la nivel naţional), iar în 1970, antrenorul Corneliu Costinescu promova cu Ştiinţa Bacău în Divizia B. Cariera de antrenor s-a încheiat pe 1 octombrie 1974, când profesorul de sport ajungea preşedintele clubului de fotbal Sport Club Bacău.
„Alb-roşii“ de pe timpuri, transformaţi apoi în „galben-albaştri“ au fost, de-a lungul timpului, o prezenţă importantă pe prima scenă a fotbalului românesc. Mandatul lui Corneliu Costinescu în fr